Kakyong Zatie ♥


28 Jun 2012 | 6/28/2012 10:50:00 am | 1 comments


Sedap Doh Ase Kala Ingatan Kyte Ni Ade Memory Kad Op??Boleh arh kyte delete seme memory hok pahit lagi kelat.. ha3.. tak yoh duk ingat2 doh.. ke guane geng?? senang kan kala gtu.. Memer hdup bhagia aa.. (Tahu Sangat La Kaq Yonk Nim) Tapi Seme Tu Tak Mungkin Berlaku Lorh.. :(  

Setiap Orang Mesti Ade kenangan Pahit kan??
Macam2 Kenangan Pahit Yang Ade Lam Diri Anda Kan.. Berbeda-Beda.. Bak Kate Pepatah ‘Lain Padang Lain Belalang,Lain Orang Lain Ragam’ Hu3.. So Ape Yang Duk TerMenung lagi… Jom Kite Kobek Nape Care2 Nop Lupe Seme Kenangan Pahit Orh...??
Ade Kenangan Pahit Hok Terus Beri Kesan Lam Hidup Kyte.. Ade Hok Gi Gitu Je Tanpe Kyte SedOr.. Kalu La Kenangan Pahit Tu senag Nak Lupe Dan Akan Luput Di Makan Waktu.. myb Adop Problem Lerr.. Tapi Kalu Hok Duk Main Okmo Lam Ingatan Kyte.. Sampai Beri Kesan Sepanjang Hayat Kyte,, Gane?? Bukan Senang Nk Lupe.. op-3???
Hidup Ni Dok Akan Lari Dari Kyte Terpakse Buat Pilihan.. Sokmo Ade Persimpangan Hok Pakse Kyte Untuk Pilih Jalan Dan Buat Pilihan.. Adekalenye Jalan Hok kyte Pilih Menjadikan IaNya Sebuah Pengalaman Pahit Dalam Idri Kyte..
Ade Beberape Tips Atau Kyte Biase Sebut Care La.. Hok Mungkin Boleh Kyte Gune Jike Teringat Mule Pengalaman Pahit Hok Kyte Try Lupekan.. Dok Tahu Lerr Kesan Dok.. Bergantung Pade Diri Anda Sendiri.. Yang Penting Kyte Usahe…
1. Kuatkan diri untuk berdiri/berjalan meninggalkan tempat yang sedang anda duduk/berdiri. Cara ini dapat mengalihkan pandangan anda dari tempat/perkara yang munkin membangkitkan memori lama.

2. Cuba cari kawan untuk berbual. Bila masa anda keseorangan, dan tiba-tiba teringat pasal pengalaman pahit yang lalu. Terus cari kawan untuk berbual.

3. Jika pengalaman pahit itu memberi kesusahan dalam hidup kita. Cuba lihat mereka yang lebih susah dari kita. Melihat kesusahan dan kepayahan orang lain akan membuatkan kita merasa bersyukur dengan apa yang telah kita ada.

4. Untuk mereka yang beragama islam, banyakkan beristigfar dan membaca al-fatihah
Seperti kata pujangga tadi, jadikan ianya satu pengajaran dan panduan untuk meneruskan langkah.

5. Sentiasa dekatkan diri kepada-Nya. Tapi bukan lah bermaksud bila dah ditimpa musibah baru nak dekatkan diri. Cuma lebih banyakkan amal ibadat, insyallah ianya akan memberikan kita ketenangan jiwa rohani dan jasmani untuk menghadapinya.

Semoga tips Hok Kaq Yonk bg ni dapat membantu anda untuk melupakan pengalaman pahit hok telah berlaku. Seperti kata pujangga di atas, jadikan ianya sebagai panduan dan pengajaran untuk terus melangkah. Mereka yang berjaya kebanyakkan bangkit dari pengalaman pahit yang lepas.

Jika anda ada cara lain. Apa kata kongsikan bersama di sini. J


1 Comments available :

17 October 2014 at 14:17
Anonymous Anonymous said...

Greetings! Very helpful advice within this article!
It's the little changes that make the greatest changes.
Thanks for sharing!

Here is my blog; asset control software

Post a Comment

Heyy!! nak lari mane..? meh komen dulu.. ♥